Rozwój największym kapitałem

Projekt pt. „Rozwój największym kapitałem” współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany jest przez Sudecki Instytut Rozwoju Regionalnego...

Projekt pt. „Rozwój największym kapitałem” współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany jest przez Sudecki Instytut Rozwoju Regionalnego w ramach Osi Priorytetowej: 10 „Edukacja”,  Działania: 10.4 „Dostosowanie systemów kształcenia i szkolenia zawodowego do potrzeb rynku pracy”, Poddziałanie: 10.4.1 „Dostosowanie systemów kształcenia i szkolenia zawodowego do potrzeb rynku pracy – konkursy horyzontalne, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego na lata 2014-2020.

Wartość projektu: 475 500,00 PLN

Wkład Funduszy Europejskich: 404 175,00 PLN

Cel projektu

Głównym celem realizowanego projektu jest podniesienie kwalifikacji i umiejętności zawodowych poprzez ukończenie kursów w obszarze branży hotelarsko–restauracyjno–cateringowej (HoReCa) i turystycznej przez 100 osób dorosłych z Zachodniego Obszaru Interwencji, w okresie od 2017.02.01 – 2018.03.31.

W efekcie:

  • 50 osób o niskich kwalifikacjach zostanie objętych doradztwem edukacyjno–zawodowym oraz uzyska kwalifikacje w ramach pozaszkolnych form kształcenia;
  • 50 osób powyżej 50 roku życia zostanie objętych doradztwem edukacyjno–zawodowym oraz uzyska kwalifikacje w ramach pozaszkolnych form kształcenia;
  • 50 osób zamieszkujących obszary wiejskie, uzyska kwalifikacje w ramach pozaszkolnych form kształcenia.

Do udziału zapraszamy:

osoby dorosłe, które w rozumieniu przepisów KC zamieszkują obszar woj. dolnośląskiego, w tym Zachodni Obszar Interwencji (ZOI), tj. Gminy miejskie: Bolesławiec, Lubań, Świeradów –Zdrój, Zawidów, Zgorzelec, wiejskie: Bolesławiec, Gromadka, Osiecznica, Warta Bolesławiecka, Lubań, Platerówka, Siekierczyn, Sulików, Zgorzelec, Zagrodno, miejsko-wiejskie: Nowogrodziec, Leśna, Olszyna, Lwówek Śląski, Bogatynia, Pieńsk, Węgliniec, spełniające co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:

  • posiadają wykształcenie na poziomie co najwyżej ponadgimnazjalnym (tzn. osoby o niskich kwalifikacjach), lub
  • są w wieku 50+.

Rekrutacja odbywa się poprzez dostarczenie do Biura projektu deklaracji udziału w projekcie oraz weryfikację spełnienia kryteriów kwalifikujących do udziału w projekcie, jak również poprzez ocenę stopnia motywacji do udziału w projekcie.

Oferujemy:

1. Indywidualne doradztwo edukacyjno–zawodowe

Doradca dokona analizy wiedzy, umiejętności, potencjału uczestnika, określi jego predyspozycje zawodowe oraz opracuje jego dalszą ścieżkę udziału w projekcie, pomoże zdefiniować potrzeby oraz oczekiwania w kontekście kursów.

 

2. Kształcenie w formach pozaszkolnych:
  • Kurs podnoszący umiejętności zawodowe, z zakresu:
    • „Kucharz”  w wymiarze 80 h
  • Kurs kompetencji ogólnych z zakresu „Przywództwo, budowanie i kierowanie zespołem” w wymiarze 32h
  • Kursy z zakresu:
    • „Profesjonalna obsługa klienta” – 32h
    • „Savoir vivre w biznesie” – 32h
    • „Planowanie i organizacja imprez i usług turystycznych” – 32h

Każdy z uczestników projektu otrzyma wsparcie doradcze oraz szkoleniowe, które przyczyni się do podniesienia umiejętności zawodowych z zakresu kucharz oraz dodatkowe wsparcie szkoleniowe podnoszące jego kompetencje ogólne bądź inne indywidualnie dostosowane do potrzeb każdego uczestnika i uczestniczki.

Pliki do pobrania

  • Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie
  • Załącznik nr 1 Wzór Formularza rekrutacyjnego.
  • Załącznik nr 2 Wzór Karty oceny formalnej formularza rekrutacyjnego.
  • Załącznik nr 3 Wzór Deklaracji uczestnictwa w projekcie.
  • Załącznik nr 4 Wzór Umowy o świadczenie usług szkoleniowych.
  • Załącznik nr 5 Wniosek o refundację kosztów dojazdu.